بسیاری از افراد فکر میکنند با کاهش میزان استرس میتوانند عملکردشان را بهبود بخشند. عدهای دیگر اما هیچ انگیزهای در خود برای انجام کارها نمییابند. در این مقاله قصد داریم ابتدا به تعریف استرس و سپس بررسی تاثیر آن بر عملکرد بپردازیم. در پایان نیز راهکارهایی کاربردی جهت بهبود عملکرد با تنظیم میزان استرس در محیط کار ارائه خواهیم کرد.
استرس چیست؟
استرس در روانشناسی به معنای احساس نوعی فشار و تنش عصبی است. هر محرکی که در انسان ایجاد تنش کند، استرسزا نامیده میشود. مقدار کمی استرس کنترل شده میتواند فواید زیادی از جمله افزایش تحرک و انگیزه را داشته باشد. این نوع استرس، استرس مثبت یا EUStress نامیده میشود. اما استرس شدید و کنترل نشده میتواند علاوه بر ایجاد مشکلات و بیماریهای روانی مانند افسردگی، باعث ایجاد مشکلات جسمی نظیر سردرد و افزایش احتمال ابتلا به سرطان، سکته قلبی و سکته مغزی و … در افراد شود.
بسیاری از افراد تصور میکنند که اگر میتوانستند استرسشان را کاهش دهند، بیشترین افزایش عملکرد را داشتند. در واقع این طرز تفکر درست نیست! نمیتوان انکار کرد که اضطراب میتواند برای سلامت جسم و ذهن خطرناک باشد و به دفعات به پرهیز از آن برای داشتن زندگی شاد، سازنده و طولانی تشویق شدهایم، اما تحقیقات نشان میدهد مقداری استرس میتواند برای بهبود عملکرد ما بسیار مفید باشد.
نمودار استرس-عملکرد (استرس-کارایی)
منحنی استرس-عملکرد که رابطه بین استرس و عملکرد را نشان میدهد را میبینید. رابرت یرکس و جان دادسون اولین نسخه از منحنی استرس-عملکرد را در سال 1908 میلادی برای بیان قانون یرکس-دادسون ارائه کردند. بر اساس این قانون عملکرد با افزایش انگیختگی ذهنی و فیزیولوژیکی (استرس) افزایش مییابد، اما تنها تا نقطهای مشخص. زمانی که میزان انگیختگی بیش از اندازه افزایش یابد عملکرد به شدت کاهش خواهد یافت.
نتیجه تحقیقات فقط به این مسئله محدود نمیشود. شکل نمودار براساس پیچیدگی یا میزان آشنایی وظیفه متفاوت است. کارهای متفاوت به میزان متفاوتی از انگیختگی درونی برای دستیابی به عملکرد بهینه نیاز دارند. تحقیقات نشان میدهد برای مثال، کارهای سخت یا ناآشنا به میزان کمتری انگیختگی برای رسیدن به حداکثر تمرکز نیاز دارند. برعکس، وظایفی که نیازمند پافشاری و استقامت بیشتری هستند برای رسیدن به حداکثر تمرکز به سطوح بالاتری از انگیختگی نیاز دارند.
کنترل میزان استرس برای دستیابی به عملکرد و کارایی بهینه
با توجه به رابطه بین استرس و عملکرد، احتمالا فهم میزان استرسی که در حال حاضر در محل کار تجربه میکنید بسیار مفید خواهد بود. اگر میزان انگیختگی شما بیش از اندازه است راهکارهایی برای پایین آوردن آن وجود دارد که در ادامه آورده شده است:
-
خودکنترلی را افزایش دهید:
یک راه حل ساده برای پایین آوردن میزان استرس پیدا کردن راههای افزایش کنترل بر کاری است که انجام میدهید. مردم تمایل دارند این باور را داشته باشند که موقعیت های شغلی سطح بالا، استرس زیادی به همراه دارند، اما تحقیقات خلاف این را نشان می دهد. رهبران با بیشترین سطوح مسئولیت استرس کمتری نسبت به افرادی که بار کمتری بر دوششان هست تجربه میکنند. این به این خاطر است که رهبران کنترل بیشتری بر روی فعالیت هایشان دارند. فارغ از اینکه در چه مسندی از ارگان خودتان هستید، ممکن است راههای زیادی برای افزایش احساس کنترل، داشته باشید. برای شروع، تلاش کنید بر جنبههای مختلف کارتان که شما در آن قدرت انتخاب دارید تمرکز کنید.
-
نظراتتان را بیپروا بیان کنید:
اکثر افراد معمولا احساس غیرقابل اعتماد بودن دارند. به همین علت، ترجیح میدهند با همکارانشان هم نظر باشند به جای اینکه نظر خودشان را ابراز کنند. تحقیقات نشان میدهد وقتی افراد سعی میکنند با پنهان کردن عقاید و نظراتشان به دنبال کسب اعتبار باشند، سطح بالایی از نگرانی را نسبت به زمانی که نظراتشان را میگویند تجربه میکنند. بنابراین به دنبال راههایی باشید که خودتان را ابراز کنید. برای مثال: به همکارانتان در انجام کارها کمک کنید یا دکوراسیون دفترتان را طبق سلیقه شخصیتان بچینید.
-
روتینهای شخصی داشته باشید:
روتینها شاید به نظر عجیب برسند اما میتوانند عملکرد شما را بهبود دهند. بسیاری از افراد بر این باورند که روتینها از آنها یک ربات خواهند ساخت؛ در حالی که روتینها به شدت به ذهن آرامش میدهند. شاید شما در نوشتن گزارش کار دچار مشکل باشید. از سوی دیگر نوشیدن یک لیوان دمنوش بهارنارنج همیشه حس خوبی به در شما ایجاد کند. خوب است که خود را موظف به نوشیدن دمنوش بهارنارنج قبل از نوشتن گزارش کار کنید. به این صورت با یک حس خوب شروع به انجام کاری که برایتان سخت است میکنید و همین حس خوب میزان استرس شما را کاهش میدهد. ضمن اینکه به مرور هر بار که دمنوش بهارنارنج مینوشید آمادگی بیشتری برای نوشتن گزارش کار خواهید داشت.
راهکارهایی برای افزایش انگیزه
سوی دیگر این طیف زمانی است که فرد به اندازه کافی استرس ندارد. بسیاری از کارها هستند که برای حال و آینده ما مفید هستند و لازم است آن ها را انجام دهیم اما انگیزه کافی برای انجام آنها نداریم. در این شرایط لازم است در خود استرس ایجاد کنیم. در زیر راه هایی برای افزایش استرس آورده شده است که می تواند مفید واقع شود.
-
به دنبال چرایی باشید:
فرض کنید لازم است یک زبان خارجی بیاموزید اما هر روز به علت عدم وجود استرس آن را به تعویق میاندازید. در چنین شرایطی خوب است بدانید چرا میخواهید یک زبان جدید بیاموزید. چرا این زبان؟ چرا کار دیگر نه. گاهی چون کارهای دیگری با اولویت بالاتر دارید به این نتیجه میرسید، بدون یاد گرفتن آن زبان هم میتوانید نتایج فوقالعاده کسب کنید. اما اگر هدفتان تورلیدر شدن باشد، قطعا آموختن یک زبان خارجی کمک قابلتوجهی در کسب این موقعیت شغلی میکند.
-
به عواقب انجام ندادن کار فکر کنید:
ترس از مواجه شدن با عواقب انجام ندادن یک کار نیز میتواند انگیزه قابلتوجهی برای انجام آن به ما بدهد. سعی کنید به این فکر کنید اگر زبان یاد نگیرید و موقعیت شغلی دلخواهتان را به دست نیاورید، مجبور خواهید شد برای گذران زندگی یک عمر در کاری مشغول باشید که از آن لذت نمیبرید.
-
روتین ایجاد کنید:
روتینها برای افزایش بهرهوری بسیار مفید هستند. زمانی که شما قلم و دفتر مخصوص یادداشت برداری نکات زبان جدید را روی میز کارتان میچینید، ناخودآگاه آمادگی انجام آن کار در شما ایجاد میشود.
-
هدفتان را به فردی که با او رودربایستی دارید اعلام کنید:
زمانی که بدانید کسی از هدف شما مطلع است و اگر به هدفتان نرسید او شما را مواخذه یا تمسخر میکند، یا بدتر از آن، از شما ناامید میشود ناخودآگاه خود را موظف به انجام آن کار خواهید دانست.
-
ضرب الاجل تعیین کنید:
طبق قانون پارکینسون کارها به اندازه زمانی که برای آنها تعیین شدهاند طول خواهند کشید. اگر برای کاری ضرب الاجل تعیین نشده باشد یعنی لازم نیست هیچگاه انجام شود. اگر لازم است، از دیگران بخواهید این کار را برایتان انجام دهند.
همین حالا تنها با صرف دو ساعت رسالت زندگی خود را به صورت کامل رایگان مشخص کنید.
برای شرکت در دوره رسالت فردی همین حالا روی دکمه زیر کلید کرده و این محصول شگفت انگیز را خریداری کنید.